Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση προς τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής.
“Το Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” 2021-2027 συμβάλλει στο όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα και στην προαγωγή του ψηφιακού και οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας.
Καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και υλοποιεί παρεμβάσεις ενίσχυσης των στρατηγικών αξόνων του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, που αποτυπώνονται Στρατηγικούς Άξονες Παρέμβασης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025″ που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Προϋπολογισμός
Συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης: 4.161.594.205 ευρώ,
εκ των οποίων το ποσό των 3.324.519.361 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 837.074.844 ευρώ είναι η Εθνική συμμετοχή.
Στόχος
Το Πρόγραμμα στοχεύει σε μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη και Ελλάδα, μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΔ), σύμφωνα με το Στόχο Πολιτικής 4 της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τους αντίστοιχους Ειδικούς Στόχους που οριοθετούν τη θεματολογία του και καλύπτει το σύνολο των Περιφερειών της χώρας.
Το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26/08/2022 και αποτελεί το κύριο Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας στους βασικούς θεματικούς τομείς της Ενέργειας, της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το Αστικό περιβάλλον (Αστική αναζωογόνηση, Ατμοσφαιρική ρύπανση, Θόρυβος, Βιώσιμη πολυτροπική αστική μικροκινητικότητα), την Κυκλική Οικονομία – Διαχείριση Αποβλήτων, την Διαχείριση Υδάτων και Λυμάτων και την Προστασία της Βιοποικιλότητας για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
“Το Πρόγραμμα “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ” της Προγραμματικής Περιόδου (ΠΠ) 2021-2027, αξιοποιώντας τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον Τομέα των Μεταφορών από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων και CEF, περιλαμβάνει δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη προσβάσιμων, υψηλής ποιότητας, πολυτροπικών, ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, έξυπνων και βιώσιμων υποδομών και μεταφορικών συστημάτων που να υπηρετούν τον πολίτη.
Δεδομένης της σημαντικότητας του Προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο των εμπλεκόμενων κοινωνικοοικονομικών φορέων, όσο και των πολιτών, με στόχο την καταγραφή των απόψεων και των προτάσεων τους, οι οποίες με την σειρά τους θα συμβάλλουν στην εξειδίκευση της στρατηγικής και των δράσεων του Προγράμματος “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ”.
Το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» 2021-2027 στοχεύει στην αξιοποίηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με σκοπό την υλοποίηση έργων πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δομών του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων, καθώς και την κινητοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων εθελοντικών οργανώσεων. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση δράσεων εκπαίδευσης/ ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα αντιμετώπισης κινδύνων.
“Το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 (ΠΔΑΜ) με συνολικό π/υ 1,63 δις € συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και υλοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή. Υπηρετεί το διακριτό ειδικό στόχο για τη δίκαιη μετάβαση, παρέχοντας στήριξη σε εκείνες τις περιοχές και τους ανθρώπους που πλήττονται από τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης, προς τους στόχους της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα για το έτος 2030 και προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία της Ένωσης έως το 2050.
Το ΠΔΑΜ επικεντρώνεται στη στήριξη των εξαρτώμενων από την εξόρυξη και καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιοχών καθώς και σε νησιωτικές περιοχές εξαρτώμενες από την καύση μαζούτ και ντίζελ. Ως περιοχές παρέμβασης καθορίζονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης και όμορες περιοχές, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Κρήτης. Η τεκμηρίωση των περιοχών παρέμβασης καθώς και ο στοχευμένος σχεδιασμός για κάθε μία από αυτές περιλαμβάνεται στα 3 διακριτά Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) που συνοδεύουν το ΠΔΑΜ.
Προϋπολογισμός
Συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης: 504.394.134,00 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 405.144.583,00 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 99.249.551,00 ευρώ είναι η Εθνική συμμετοχή.
Στόχος του Προγράμματος
Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων», στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, συνοψίζεται στη διαμόρφωση και συνεχή εξασφάλιση των κατάλληλων οργανωτικών και λειτουργικών συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των επιμέρους Προγραμμάτων.